Μοναστήρια

Μοναστήρια

Στην περιοχή της Μαγνησίας, υπάρχουν πολλά...

...θρησκευτικά μνημεία όλων των εποχών. (παλαιοχριστιανικό, βυζαντινό και μεταβυζαντινό) Χτίστηκαν από τον 5ο έως τον 19ο αιώνα μ.Χ. αιώνα. Οι περισσότεροι επιζώντες σήμερα προέρχονται από τον 17ο, 18ο και 19ο αιώνα.

Ιερά μονή Παναγίας Οδηγήτριας Πορταριάς Πηλίου.

500 μέτρα από την Πορταριά, λίγο παραπάνω από το ξενοδοχείο, σε υψόμετρο 650 μέτρων βρίσκουμε την μονή που κατοικείται από 20 μοναχές.

Μοναστήρι της Παναγιάς της Πορταρέας

Το μοναστήρι της Παναγιάς της Πορταρέας είναι από τις σημαντικότερες εκκλησίες της Πορταριάς, αφού σε αυτό οφείλεται και το όνομα της περιοχής.

Χτίστηκε στο πρώτο μισό του 13ου αιώνα και γύρω από αυτό οργανώθηκε ο αρχικός οικισμός. Την κεντρική είσοδο κοσμεί η εικόνα της Παναγίας.

Οι τοιχογραφίες χρονολογούνται από το 1581 ενώ το ξυλόγλυπτο τέμπλο κατασκευάστηκε στις αρχές του 18ου αιώνα. Τον προάυλιο χώρο της, η εκκλησία τον μοιράζεται με την εκκλησία του Αγίου Νικολάου που βρίσκεται ακριβώς δίπλα και αξίζει μία επίσκεψη.

Ιερά μονή Αγίου Γερασίμου Μακρυνίτσας Πηλίου

Σε απόσταση 17 χλμ από τον Βόλο και μόλις 2,5 χλμ απ΄το ξενοδοχείο βρίσκεται η ιερά μονή που αρχικά ήταν ένα κελί που έχτισε ο Άγιος Γεράσιμος για προσευχή και το 1741 χτίστηκε ναός προς τιμήν του.
Η ιερά μονή τελικά συγκροτήθηκε το 1795 με τον πρώτο ναό του 1741 και του διόρωφου κτιρίου το 1795.

Αξίζει να δείτε το ξυλόγλυπτο τέμπλο κατασκευής του 1808 και την επαργυρωμένη εικόνα του Αγίου Γερασίμου του 18ου αιώνα.

Ιερά μονή Σουρβίας στη Μακρυνίτσα

Ιστορικό και εγκαταλελειμένο μοναστήρι του 1627 γνωστό απ΄την μεγάλη μάχη του 1878.

Στην κατοχή λειτουργούσε παράνομο τυπογραφείο της Αντίστασης.